
انواع زعفران و خواص آن
زعفران یکی از گرانترین ادویههای جهان است و علت آن خواص بینظیر و روش کاشت، داشت و برداشت این محصول کشاورزی ارزشمند است. زعفران با لقب طلای سرخ سرشار از آنتیاکسیدانهای لازم بوده و خواص زیادی برای سلامتی انسان دارد و علاوه بر مصارف غذایی، برای مصارف دارویی نیز استفاده میشود.
از زعفران در تهیه غذاها و نوشیدنیهای مختلف مانند شربت زعفران، مربا،چای زعفرانی، عسل زعفرانی، گز و پولکی زعفرانی، پودینگ زعفرانی و بسیاری از غذاهای دیگر استفاده میشود. محصول زعفران بعد از برداشت و فراوری در دستهبندی و انواع زیر قرار میگیرد:
- زعفران سوپر نگین
- زعفران نگین
- زعفران سرگل
- زعفران پوشال
- زعفران دختر پیچ
- زعفران سفید (ریشه)
ترکیبات شیمیایی زعفران
انواع زعفران شامل نگین، سرگل یا زعفران دختر پیچ، دارای طبع گرم و خشک بوده و همین ویژگی آن را به یک گیاه مغذی و مفید تبدیل میکند. مهمترین ترکیبات شیمیایی زعفران شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال هستند.پیکروکروسین زعفران دلیل طعم تلخ زعفران، سافرانال عامل عطروطعم و کروسین موجود در زعفران موجب رنگدهی زعفران میشود. از زعفران در صنایع غذایی، نساجی، صنعت دارو و مواد آرایشی استفاده میشود. برای استفاده از زعفران در این صنایع خرید عمده زعفران انجام میشود. برخی از مهمترین خواص دارویی زعفران شامل موارد زیر است:
- بهبود خلقوخومک به کاهش وزن
- تنظیم فشارخون
- ضدافسردگی
- ضدسرطان
- بهبود علائم آلزایمر
- مفید برای سلامت قلب و عروق