
درمان افسردگی با زعفران
درمان افسردگی با زعفران در طب سنتی یکی از راههای کنترل و درمان سریع این بیماری است که عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به روشهای دیگر درمان افسردگی دارد. با وجود خواص زعفران برای اعصاب باید گفت که زعفران نمیتواند بهتنهایی یک افسردگی را درمان کند؛ اما میتواند در بهبود بیماری و پیشگیری از عوارض جانبی دیگر داروهای افسردگی بسیار مؤثر باشد.
زعفران و بیماریهای اعصاب و روان
یکی از نکتههایی که لازم است بهخوبی در خصوص زعفران مورد بررسی قرار دهید این مورد است که مصرف این ماده عالی میتواند برای سلامت اعصاب و روان شما بسیار مؤثر باشد. علاوه بر درمان افسردگی با زعفران، با مصرف این گیاه ارزشمند شما میتوانید بیماریهای مختلفی را بهخوبی درمان کنید. در ادامه برخی از خواص دارویی زعفران برای اعصاب را برای شما بیان کردهایم.
1. خواص زعفران برای درمان افسردگی
زعفران در طب سنتی ایران بهعنوان یک داروی مؤثر در درمان افسردگی شناخته شده است. در واقع همین موضوع سبب شد تا محققان به مطالعه پیرامون درمان افسردگی با زعفران بپردازند. در یک مطالعه بالینی ۶ هفتهای و با محوریت دانشگاه علوم پزشکی تهران تأثیرات کلاله زعفران بر روی افراد دارای افسردگی خفیف تا متوسط بررسی شد. افراد حاضر در این مطالعه به دو گروه تقسیم شدند. همه این افراد از نظر یک شاخص افسردگی معتبر دارای حداقل نمره ۱۸ بودند و لازم به ذکر است که هر چه این معیار پایینتر باشد نشان از وخیم بودن اوضاع افسردگی در افراد دارد.
یکی از این دو گروه از افراد به مدت ۶ هفته در هر روز ۳۰ میلیگرم کپسول زعفران را در دو نوبت مصرف کردند و گروه دیگر هیچ زعفرانی را مصرف نکردند. در نهایت و پس از ۶ هفته، شاخص تعیین میزان افسردگی در گروه اول که زعفران مصرف کرده بودند به ۱۸/۸۹ افزایش یافت و در گروه دوم تغییری مشاهده نشد. میتوانیم نتیجه بگیریم که یکی از مهمترین خواص زعفران برای اعصاب و مغز، خاصیت ضدافسردگی آن است. در واقع مصرف دورهای و البته متعادل آن میتواند برای پیشگیری در بروز افسردگی و یا حتی کمک به درمان و بهبود علائم این بیماری کمککننده باشد.
عمده داروهایی که برای درمان افسردگی تجویز میشوند بر پایه افزایش کیفیت و کمیت انتقالدهندههای عصبی (مانند سروتونین) در پایانههای عصبی تجویز میشوند. جالب این است که درمان افسردگی با زعفران نیز با همین مکانیسم و البته با شدت کمتری منجر به بهبود علائم این بیماری میشود.
2. خواص زعفران برای آلزایمر
علاوه بر درمان افسردگی با زعفران، مصرف زعفران میتواند شیوع و بروز بیماری آلزایمر در سالمندان را نیز به میزان قابلتوجهی کم کند. همانطور که میدانید زعفران یکی از محصولاتی است که از خواص آنتیاکسیدانی برخوردار است. به همین علت مصرف آن رادیکالهای آزاد صدمه زننده به مغز را کاهش داده و در خنثیکردن آنها مؤثر است.
3. کاهش عوارض داروهای اعصاب با زعفران
خواص زعفران برای اعصاب موجب شده کسانی که به بیماریهای اعصاب و روان مبتلا هستند با استفاده از خواص این داروی گیاهی بتوانند به تأمین سلامت بدن خود کمک کنند. در حقیقت داروهایی که برای مقابله با بیماریهای اعصاب و روان تجویز میشود عوارض مختلفی را برای مبتلایان به دنبال دارد. برای مثال مصرف داروهای ضدافسردگی باعث میشود فرد بعد از اتمام دوره درمان به یکسری اختلالات جنسی دچار شود. این اتفاق تأثیرات روحی ناخوشایندی را روی فرد به جا خواهد گذاشت.
لازم به ذکر است که علاوه بر امکان درمان افسردگی با زعفران، مصرف زعفران برای کنترل عوارض ناشی از مصرف انواع داروهای اعصاب و روان نیز مفید است. همچنین این ادویه پرطرفدار حتی قادر است در بسیاری از موارد عوارض مصرف چنین داروهایی را کاملاً بهبود ببخشد. به همین دلیل مصرف چای زعفران، دمنوش و… از سوی بعضی از متخصصان به افراد مبتلا به بیماریهای اعصاب و روان توصیه میشود.
زعفران چگونه باعث درمان افسردگی میشود؟
درمان افسردگی با زعفران ممکن است از چندین روش مختلف مؤثر باشد. در واقع این اثرات ناشی از ترکیبات فعال موجود در زعفران هستند که بر سیستمهای مختلف بدن تأثیر میگذارند. در ادامه چند مکانیسم اصلی و خواص زعفران برای اعصاب که ممکن است در این فرایند دخیل باشند بیان شدهاند:
1. تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که زعفران ممکن است بر سطوح ناقلهای عصبی همچون سروتونین، دوپامین و نوراپینفرین تأثیر بگذارد. در واقع این ناقلهای عصبی در تنظیم خلقوخو و احساسات نقش دارند. با تقویت سطوح این مواد شیمیایی در مغز، درمان افسردگی با زعفران ممکن میشود و به کاهش علائم افسردگی کمک میکند.
2. درمان افسردگی با زعفران؛ خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی
زعفران حاوی آنتیاکسیدانهای قوی همچون کروسین و سافرانال است که میتوانند به کاهش استرس و التهاب در بدن کمک کنند. این فرایندها اغلب با افسردگی مرتبط هستند؛ فلذا تقویت سیستم آنتیاکسیدانی ممکن است به بهبود خلقوخوی کلی کمک نماید و بهاینترتیب در درمان افسردگی با زعفران مؤثر باشد.
3. تاثیر بر سیستم ایمنی
برخی مطالعات نشان دادهاند که زعفران همچنین میتواند بر سیستم ایمنی تأثیرگذار باشد که این امر میتواند در مدیریت افسردگی نقش داشته باشد. در حقیقت التهاب سیستمیک ممکن است در توسعه و تداوم افسردگی نقش داشته باشد و کاهش التهاب میتواند به بهبود علائم کمک کند.
4. درمان افسردگی با زعفران؛ تاثیرات بر سلامت کلی
علاوه بر خواص زعفران برای اعصاب، زعفران میتواند به بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب کمک نماید که هر دوی این عوامل میتوانند در بهبود خلقوخوی فرد نقش داشته باشند. بااینوجود باید توجه داشته باشیم درحالیکه تحقیقات اولیه نتایج امیدوارکنندهای را نشان میدهند هنوز هم به مطالعات بیشتری دراینخصوص نیاز است تا اثربخشی و ایمنی استفاده طولانیمدت زعفران بهعنوان یک درمان برای افسردگی به طور کامل درک شود. علاوه بر این، استفاده از زعفران بهعنوان درمان باید همیشه تحتنظر پزشک صورت گیرد تا از تداخلات دارویی احتمالی و عوارض جانبی جلوگیری شود.
مقدار مصرف زعفران برای درمان افسردگی
توجه داشته باشید که برای درمان افسردگی با زعفران این ادویه ارزشمند باید در اندازه و دوز صحیح مصرف شود؛ زیرا که مصرف زیادی آن سبب بروز مشکلات جدی برای سلامتی افراد میشود. طبق تحقیقات انجام شده هر فرد میتواند به میزان سه گرم زعفران در ماه مصرف نماید. در واقع در این صورت بیشترین خاصیت درمانی زعفران را دریافت میکند. بالاترین میزان مصرف نیز 5 گرم است که به هیچ عنوان توصیه نمیشود و مشکلاتی برای فرد به همراه دارد. مقدار مصرف زعفران برای افسردگی مجازی که برای بیماران افسردگی توصیه میشود، سه صدم گرم یا همان سی میلی گرم به صورت روزانه است.
این اندازه زعفران تأثیری دقیقاً مشابه قرص فلوکستین، ایمیپرامین یا سیتالوپرام خواهد داشت. جهت تأثیرگذاری بهتر فرد میتواند 15 میلی گرم از آن را در طول روز و 15 میلیگرم را در شب مصرف کند. علاوه بر آن باید به مدت 42 تا 56 روز برای مصرف زعفران استمرار داشته باشد تا تأثیر آن را مشاهده نماید. نکته مهم دیگر توجه به بهترین زمان مصرف زعفران است که در تاثیرگذاری آن بر درمان افسردگی، بهبود خلق و خو و… تاثیر دارد.